Museum Psychiatrie Venray

HomePsychiatrieHet museumActueelCollectieContact

Actueel

Lezingencyclus :  Venray en psychiatrie verbonden in Oorlog, Evacuatie en Wederopbouw
In het kader van de herdenking van de bevrijding van Venray, 75 jaar geleden, organiseert het Museum van de Psychiatrie een lezingencyclus, verdeeld over drie avonden, waarin de heer Min, amateur historicus en vrijwilliger bij voornoemd museum, de lezingen zal verzorgen.
In de eerste lezing zal aandacht worden besteed aan het oorlogsgeweld tijdens de bevrijding van Venray, de Duitse bezetting en het verzet.
De tweede lezing heeft als centraal thema het kelderleven, bij zowel particulieren in Venray als in de kelders van de instituten Sint Anna, Sint Servatius, Sint-Joseph, Jerusalem en Sint-Paschalis.
De cyclus wordt afgesloten met een derde lezing waarin de bevrijding, de evacuatie en de wederopbouw van Venray en de instituten aan bod zullen komen.
Deze lezingencyclus, die ondersteund zal worden met uniek beeldmateriaal, zal de deelnemers een indruk geven van het oorlogsgeweld en de verschrikkingen waaronder de Venrayse bevolking heeft geleden.
De lezingen vinden plaats op drie opeenvolgende donderdagavonden op 5, 12 en 19 maart in het Dienstencentrum van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee. De lezingen starten om 19.30 uur en duren, met een pauze van 20-30 minuten, tot ongeveer 22.00 uur. Deelnemers melden zich aan voor deelname aan alle drie de avonden. Er is plaats voor maximaal 75 deelnemers.
Tijdens de pauze of na afloop van de tweede lezing is er gelegenheid om een deel van de kelders onder het voormalige Sint Servatius te bezoeken, waar de vrijwilligers van Museum Psychiatrie Venray een tentoonstelling over het kelderleven hebben ingericht.
Hebt u belangstelling voor deze lezingencyclus, dan kunt u zich aanmelden bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, telefoon 0478 52752) of per e-mail
facilitairbedrijfservicepunt@vvgi.nl
Voor meer informatie over de activiteiten 75 Jaar Vrijheid Venray klik op de link https://www.75-jaar-vrijheid-venray.nl/

75 Jaar Vrijheid Venray      Kelderexpositie Museum Psychiatrie VenrayIn het kader van 75 Jaar Vrijheid Venray herdenkt het museum van Vincent van Gogh Venray de oorlogsgebeurtenissen in de psychiatrische inrichtingen Sint Anna en Sint Servatius. In de kelder onder het Dienstencentrum is een expositie ingericht waarin u kunt beleven hoe het was om tijdens de maanden september oktober 1944 als vluchteling in de kelders te moeten doorbrengen. Tijdens die maanden vonden ongeveer 4500 mensen een schuilplaats in deze kelders. Niet alleen de bewoners van Sint Servatius, maar ook veel burgers uit Venray en omgeving.
De expositie is op drie opeenvolgende zaterdagen open van 14.00 Ė 17.00 uur en wel op 7, 14 en 21 maart. Omdat er maximaal maar 15 personen per groep toegang hebben tot de kelderruimte dienen belangstellenden zich vooraf aan te melden. Per zaterdag kunnen we drie groepen ontvangen, van 14.00 - 15.00 uur, van 15.00 - 16.00 uur en van 16.00 - 17.00 uur.
Aanmelden graag bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, telefonisch tijdens werkdagen tussen 07.00 - 18.00 uur op nummer 0478-527527 of per e-mail via
facilitairbedijfservicepunt@vvgi.nl

→ Koffers met een verleden Het Museum voor Psychiatrie in Venray wordt momenteel compleet gerenoveerd. De vrijwilligers van het museum van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid zoeken voor de nieuwe aankleding oude koffers. "Het liefst koffers van voor de Tweede Wereldoorlog", zegt vrijwilliger Pierre Hebben van het museum. Door
> hier < te klikken leest u het hele artikel.

→ In klooster Terhaghe in Eindhoven is maandag 26 juni 2017 zuster Laetitiae de Boeck overleden. Vanaf 2009 was ze een gewaardeerd lid van de vrijwilligers van Museum Psychiatrie  Venray. Haar in memoriam kunt u lezen door > hier < te klikken. Haar biografie kunt u  lezen door > hier < te klikken.

→ Op 17 december 2016 kreeg Harrie Bloemen, een van de vrijwilligers en mede oprichter
van het museum, een Koninklijke Onderscheiding. Klik >
hier < om een volledig verslag te lezen.

In de afgelopen tientallen jaren hebben grote veranderingen plaats gevonden in de psychiatrie. Zo ook bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg.

Als gevolg daarvan zijn veel oude gebouwen verdwenen en heeft veel nieuwbouw plaats gevonden, waardoor cliŽnten meer privacy en een betere huisvesting hebben gekregen.

Oud en Nieuw

Ook het Museum van de Psychiatrie blijft voortdurend in beweging, steeds komen er nieuwe aspecten bij. Voortdurend wordt naar verbetering gestreefd, ontbrekende schakels uit de gehele geschiedenis van de psychiatrie worden aan het Museum toegevoegd. Vanaf 1 mei 2017 zijn we weer terug in onze vertrouwde omgeving, de koorgangen rond de kapel, onderdeel van het nieuwe Dienstencentrum van Vincent van Gogh.

Nieuwe locatie

Vanaf 1 mei 2017 is het museum weer terug gebracht naar de koorgangen rond de vroegere kapel van St. Servatius, het huidige Dienstencentrum van Vincent van Gogh. De plek waar we 40 jaar geleden ook zijn begonnen. Inmiddels zijn we weer open voor bezoekers.

De nieuwe inrichting

In de loop der jaren is door het museum medewerking verleend aan het tot stand komen van een aantal boekwerken. Met name het Boek 100 jaar Psychiatrie in Venray geeft een vrij compleet beeld van het ontstaan en de geschiedenis van de psychiatrie.

Een aantal hiervan zijn nog verkrijgbaar. U kunt tegen kostprijs in het bezit komen van een exemplaar via een van de vrijwilligers of via > contact <.

Voor het laatste nieuws: > hier klikken <.

▲  Naar boven