Museum Psychiatrie Venray

HomePsychiatrieHet museumActueelCollectieContact

Collectie

Fotocollectie
De zeer gevarieerde fotocollectie van het Museum Psychiatrie bestaat uit meer dan vijfduizend fotoís.

Er is een indeling gemaakt aan de hand van de diverse locaties waar het psychiatrische verleden van Venray zich heeft afgespeeld en zich nog steeds afspeelt; de beide psychiatrische ziekenhuizen Sint Anna voor vrouwen en Sint Servatius voor mannen, tegenwoordig gelokaliseerd in Servaashof, het voormalige Sint Servatius.
De gehele fotocollectie is, naast de indeling in de diverse locaties, verder onderverdeeld in meerdere onderwerpen. Zo komen o.a. aan bod, de behandeling, de verpleging, de religie, de oorlog, de ondersteunende diensten en de terreinen.

Ook zijn er fotoís van het Juvenaat in Oostrum, het latere Herstellingsoord Sint Paschalis.  Van Nieuw Spraeland, een nieuw instituut voor zwakzinnigen, waar in de jaren í70  psychiatrische patiŽnten met een verstandelijke beperking vanuit Sint Anna en Sint Servatius naartoe werden overgeplaatst.

Documenten:

Onder deze noemer zult u, met name van Sint Anna en Sint Servatius, een aantal documenten aantreffen die de geschiedenis van de psychiatrie in Venray op een authentieke wijze weergeven
De indeling van de documenten is gelijk aan de indeling van de fotocollectie.
U zult in Documenten zeer sprekende teksten tegenkomen uit het meer dan honderdjarig bestaan van de beide instellingen.

Ons museum neemt deel aan RooyNet, het digitale geheugen van cultuur historisch Venray. Hier is ons archief door iedere geÔnteresseerde te bekijken.

Een kleine greep uit het omvangrijke fotoarchief:


Zusters van Sint Anna in processie
 

PatiŽnten bezig met spinnen
 

Slaapzaal Sint Anna
 
Ī 1938 busreis bewoners Sint Servatius o.l.v.
 Br. Herenas en Br. Modoald
Ī 1930 voetbalclub van
Sint Servatius
Wandelclub van de patiŽnten
van Sint Servatius
Noviciaat Sint Paschalis in Oostrum
 
Eetzaal Noviciaat Sint Paschalis in Oostrum Broeders in opleiding bij Mariagrot Pascalis
Ballenbak in de snoezelruimte
van Nieuw Spraeland
Toko
van Nieuw Spraeland
Therapiegebouw
van Nieuw Spraeland


Een greep uit onze museumcollectie:

Hersenen op sterk water
In de instituten is altijd veel wetenschappelijk onderzoek verricht. In Venray onderzocht men het macroscopische gedeelte van de hersenen om ontstekingen, bloedingen en hersenkamers te analyseren. Het microscopisch onderzoek deed men grotendeels in het Universitair ziekenhuis in Nijmegen maar ook Sint Servatius beschikte over een pathologisch laboratorium waar hersenonderzoek werd gedaan. Overigens was het onderzoek niet baanbrekend, maar eerder een middel om te weten of de gemaakte diagnose goed of fout was.
De Rozenkrans
De rozenkrans werd ook wel 'het wapen van de broeders en zusters' genoemd. Waren er moeilijkheden dan nam men het sieraad ter hand om te bidden voor oplossingen. Dat gebeurde ook op verzoek. Familie van patiŽnten vroegen regelmatig aan broeders en zusters om voor hun geliefde 'een rozenkransje te bidden'.
Solutio Charcot
Jean-Martin Charcot (1825-1893) was een Frans neuroloog/psychiater. Deze Parijse dokter ontwikkelde eigenhandig een drank om onrust en slapeloosheid te bestrijden: Solutio Charcot. De afgebeelde fles is een overblijfsel uit de tijd dat de inrichting een eigen apotheek had waar men Ė waarschijnlijk Ė dit medicijn zelf samenstelde.

Klik op  ► foto's ◄ of op ► documenten ◄om onze gehele collectie op RooyNet te zien.
 

 

▲  Naar boven
 

© 2012 - 2021 Museum Psychiatrie Venray

All rights reserved