Welkom in ons vernieuwde museum!
We nodigen je uit voor een interactieve tijdreis door het verleden, het heden en de toekomst van de psychiatrie. Ons museum bestaat sinds 1977. Ons gebouw maakte ooit deel uit van een grote zorginstelling voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Venray is al ruim 115 jaar een begrip binnen de psychiatrische zorg.
Ontstaan psychiatrie in Venray
In 1905 kreeg de Vlaamse kloosterorde ‘Broeders van Liefde’ toestemming om in Venray een ‘gesticht’ voor Rooms-Katholieke mannen met een ‘zenuwziekte’ te bouwen. De eerste patiënten namen hun intrek in 1907. In dat zelfde jaar startte de bouw van een instelling voor vrouwen, eveneens in Venray. De zorg was in handen van de Zusters van Liefde, van dezelfde Vlaamse orde. De beide tehuizen (‘krankzinnigengestichten’ genoemd) beschikten over honderden opvangplekken.
Het museum toen
Op initiatief van (oud-)medewerkers zijn in de jaren zeventig belangrijke voorwerpen en documenten uit de geschiedenis van de psychiatrische zorg in Venray samengebracht in ons museum. In de beginperiode stond vooral de bonte verzameling voorwerpen centraal. Voorwerpen die symbool stonden voor de psychiatrie in een bepaald tijdsperk. De dwangbuis, het spanlaken, het elektroshockapparaat: je kon het allemaal bekijken, aangevuld met historische documenten. Toenmalig staatsecretaris Jo Hendriks opende het museum in 1977.
Het museum nu
Anno nu is de collectie ingericht als een tijdreis. Je ziet oude én nieuwe voorwerpen, thema’s, werkwijzen en ontwikkelingen aan je voorbij trekken. Onze gidsen zijn reisgenoten die je ook uitnodigen om -als je wilt- mee te praten. Hun verhalen zijn informatief en anekdotisch. Je ziet voor je hoe de wereld van de psychiatrie zich in de loop der jaren ontwikkelde. De impact op de vele duizenden mensen die voor zorg en ondersteuning naar ‘Venray’ kwamen en komen, zal niemand ontgaan.
Bezoek op afspraak
Benieuwd naar de bijzondere tijdreis door de wereld van de psychiatrie? We begroeten je graag, samen met familie, collega’s, klasgenoten, medestudenten, enzovoorts. Let op: maak eerst een afspraak.
Bezoekers met een beperking
Ons museum is goed toegankelijk met een rolstoel. Voor mensen met een beperking zijn er eigen parkeerplaatsen en een eigen toilet.